Nederlanders nog steeds traditioneel in keuze afscheidsmuziek

Waarheen, waarvoor van Mieke Telkamp verdwijnt langzaam uit de Uitvaartmuziek Top 10. Deze uitvaartklassieker stond tijdenlang hoog in de top 10, maar is al een aantal jaren langzaam aan het dalen. In het overzicht van vorig jaar stond Waarheen, waarvoor nog op de zevende plek, in de actuele lijst daalt het nummer verder naar plek negen, blijkt uit intern onderzoek van Monuta.

Monuta analyseerde ruim 6.400 nummers die in 2017 afgespeeld werden bij afscheidsdiensten die de uitvaartorganisatie verzorgde. Wanneer het op het laatste afscheid aankomt, zijn Nederlanders snel geneigd om voor evergreens te kiezen. Hoewel Mieke Telkamp steeds minder gedraaid wordt, is de top 3 met Ave Maria, Andrea Bocelli & Sarah Brightman en Claudia de Breij ongewijzigd gebleven.

Ook Frans Bauer met Een trein naar niemandsland en Marco Borsato met Afscheid nemen bestaat niet zijn al enkele jaren veel gehoorde nummers tijdens de uitvaart van veel Nederlanders. Terwijl een recenter nummer van Borsato, Breng me naar het water, na een korte aanwezigheid in de Top 10 hier ook alweer uit verdwenen is.

De volledige top Uitvaartmuziek Top 10 ziet er als volgt uit:

1. Ave Maria – Diverse uitvoeringen
2. Andrea Bocelli & Sarah Brightman – Time to say goodbye
3. Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou
4. Sweet People – En de vogels zongen
5. Frans Bauer – Een trein naar niemandsland
6. Marco Borsato – Afscheid nemen bestaat niet
7. Frank Sinatra – My way
8.André Rieu – The rose
9. Mieke Telkamp – Waarheen, waarvoor
10. Vera Lynn – We’ll meet again

Ook de top 10 van meest gedraaide artiesten, staat vol met ‘golden oldies’. Van André Rieu, Marco Borsato, Claudia de Breij, Frans Bauer en Andrea Bocelli wordt de meeste muziek gespeeld op een uitvaart. James Last, Sweet People, Jannes en de Groningse artiest Ede Staal maken deze Top 10 compleet.

Een bijzonder afscheid
Monuta ziet dat steeds meer mensen er voor kiezen om hun afscheid persoonlijker te maken door meer eigen invulling aan de uitvaart te geven. De muziekkeuze tijdens de dienst is een manier om er een persoonlijk tintje aan te geven. Daarnaast is muziek ook belangrijk bij het verwerken en delen van verdriet. Tijdens een uitvaart zitten alle aanwezigen in dezelfde situatie waardoor emoties tijdens een afscheidsdienst sneller worden toegelaten. Muziek kan het vrijkomen van emoties versterken en zo bijdragen aan het rouwproces.

Je kunt je er op voorbereiden
Rondom een afscheid zijn er naast muziek ook andere belangrijke zaken die vooraf vastgelegd en geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor begraven of cremeren, de locatie, bloemen en catering. Monuta wil dat iedereen met een goed gevoel afscheid kan nemen. Op monuta.nl is het mogelijk om eenvoudig uitvaartwensen vast te leggen. Ook is het mogelijk om in een persoonlijk gesprek met een uitvaartverzorger de mogelijkheden te bespreken. Kijk voor meer informatie op monuta.nl/uitvaartwensen.